Takaisin pääsivulle - Back to the main page

Kuumenee se sähkökiuas vaikka risuillakin...!


"Kuule, istuta vielä se omenapuu.
Vaikka tuli jo tukkaasi nuolee.
Vaikka huomenna saaste jo laskeutuu.
Vaikka huomenna aurinko kuolee.
Hyvin mielin voin vierelläs vilkuttaa,
kun maailma hautaansa nilkuttaa."

Yllä oleva riimi on lainaus Juhani "Juice" Leskisen singleltä "Myrkytyksen oireet", julkaistu 1981. Siihen aikaan muistaakseni yleisessä kielenkäytössä ei vielä ollut sanaa "kasvihuoneilmiö", ei ollut ennätys kuumia ja kuivia kesiä, ei lumettomia talvia, eikä kasvatettu viinirypäleitä Suomessa. Nyt parikymmentä vuotta laulun julkaisemisen jälkeen ihmisen huoli ympäristön tulevaisuudesta on lisääntynyt. Onneksi asioille on nyt myös alettu tehdä jotain. Parempi myöhään, kun ei milloinkaan. Tässä muutamia asioita, miten olen itse kantanut korteni kekoon, tai millä tavoin haluan itse vaikuttaa kasvihuoneilmiön torjumiseen. Kasvihuoneilmiö on tällä hetkellä pahin ympäristöuhkamme, jonka torjumisessa ei ole varaa epäonnistua.


Ajan diesel-autolla. En siksi, että diesel olisi minun ajomäärilläni edullisin vaihtoehto, vaan siksi, että dieselmoottorilla on bensiinikäyttöiseen moottoriin verrattuna suuremmat puristussuhteet, joka merkitsee moottorin suurempaa tehokkuutta ja pienempää ominaiskulutusta. Näin auton käyttö on ainakin omasta mielestäni ympäristöystävällisempää. Ei ole toki diesel-autokaan ongelmaton. Se kun tuottaa niitä pienhiukkasia, mutta auto on kuitenkin työssäni välttämätön.

Kannatan ydinvoiman lisärakentamista. En kuitenkaan käytä ydinvoimalla tuotettua sähköä (enää) itse. Ydinvoima on halvin ja tehokkain tapa tuottaa sähköä, eikä siitä synny kasvihuonepäästöjä. Mutta aivan ongelmaton energiantuotantotapa se ei tietenkään ole. Uraanin kaivamisesta ja ydinvoimalan toiminnasta syntyvät jätteet huolettavat toki. Varsinkin käytetyn uraanin varastot joududaan eristämään kaikesta muusta niin kauan kuin maapallolla on elämää. Lisäksi kaikista varotoimista huolimatta aina on olemassa erilaisten onnettomuuksien riskit, vaikka turvajärjestelmät olisivat kuinka hyvät. Turvajärjestelyt voidaan myös "ohittaa". Joko vahingossa tai sitten ihan tarkoituksellisesti, ja tällaisen tapahtuman seurauksia nykyisin jokainen voi käydä katsomassa maailman suurimmassa ulkoilmamuseossa, Chernobylissä. Siellä käy vuosittain jo yli 3000 turistia, ja kävin siellä itsekin. Kuvia matkalta tästä linkistä, ja matkakertomukseni löytyy täältä. Oma matkani ei kuitenkaan horjuttanut uskoani siihen, etteikö Suomessa kuitenkin ydinvoiman käyttöä hallittaisi niin, että se on suhteellisen turvallista.

Meillä siis saunankiuas kuumenee pelkillä risuilla ja puiden kannoilla. En nyt tietenkään polta niitä rivitaloasuntoni sisällä (!) vaan sähkökiuas lämpenee ihan normaalisti napista vääntämällä. Sitä paitsi risuja ja kantoja ei kannattaisi Vantaalle edes tuoda. Ei olisi paikkaa missä niitä erilaisia mutaisia kantoja voisi säilyttää, ja toisekseen rahtikin maksaisi liikaa. Kuljetuksen aikana polttoainettakin kuluisi reilusti, varsinkin jos risuja ihan Savosta asti alkaisi tuomaan. Polttopuiden rahtikustannukset tiedän sattumalta hyvinkin tarkkaan. Mutta sähkölinjoja pitkin savolaisista risusta saatu energia liikkuu pitemmänkin matkan oikein hyvin - mitä enemmän ja mitä kuumemmaksi saunaani lämmitän, sitä enempi heitetään risuja pesään Mikkelin Pursialan voimalaitoksilla. Ja sitä ympäristöystävällisempi on lopputulos, lisätietoa puupohjaisesta sähköstä tässä linkissä. Sen verran pitää tämän äskeisen linkin tietoja täsmentää, että sora- ja mineraalimailla lahonneista puista ei kyllä kovin paljon metaania ilmaan vapaudu. Sen sijaan syvällä mutaisessa ja turpeisessa maassa oleva kanto muuttuisi lahotessaan metaaniksi lähes kokonaan. Mutta sitten kun se kanto nypätään turpeisesta ja vetisestä maasta ylös, sitten se kuivuu ja poltetaan hiilidioksidiksi. Ja kaikki mikä poltetaan, se puuaines välttyy siltä riskiltä, että lopputuloksena voisi olla metaania. Hitaassa palamisessa, jota lahoaminenkin on, lopputuloksena on paljon muitakin kaasuja kuin hiilidioksidi. Jos näin ei olisi, silloin ei myöskään home- ja lahovaurioituneessa talossa voisi nenällään havaita, että jossain on kosteusvaurio. Yllättävintä uusimpien tutkimusten mukaan on sekin, että yksi lehmä tuottaa kasvihuonekaasuja yhtä paljon kuin auto jolla ajetaan liki 10000 km vuodessa. Lisää aiheesta tässä linkissä. On niillä lehmilläkin sitten isot ilmavaivat...;)

Ymmärrän, jos joku on huolestunut ydinvoimasta. Huolestuttaa se jossain määrin itseänikin. Mutta sitä en enää aivan niin helposti ymmärrä, jos vaaditaan, että ihan isojakin puita pitäisi jättää metsiin lahoamaan ja erilaisille lahottajasienille. Vieläpä kaupunkiympäristössä. Ennen olin kylläkin sitä mieltä, että jotkut risut ja tietenkin kannot voi ihan hyvin jättää metsiin lahoamaan, ei niitä kannata keräillä pois. Mutta olen nyt risusähkön käyttäjänä muuttanut mieleni. Ei risuilla eikä edes tuulimyllyilläkään energiakysymystä ikinä saada Suomessa ratkaistua (eli ydinvoimaakin tarvitaan), mutta risut ja kannot eivät taatusti Suomesta koskaan lopu! Sen puolesta niitä voi kerätä metsistä energialaitoksille niin paljon, kuin risuilla tuotetulle sähkölle ja kaukolämmölle vaan löytyy ostajia. En sitten tiedä mahtaako jotkut vihreän liikkeen jäsenet menettää yöunensa tämän takia? Olen nimittäin tämän mielipiteen takia saanut välillä aika kovaa palautetta, ihan kirjallisestikin. Eräs parhaimmista ellei jopa hauskimmista palautteista liittyen tuulenkaatamiin puihin kaupunkiympäristössä löytyy tästä linkistä. Yritän kuitenkin suhtautua kaikkiin tällaisiinkin mahdollisimaman suurella ymmärtämyksellä, omasta mielestäni maailmassa jokaisella olkoon oikeus omiin mielipiteisiinsä, olkoonpa ne kuinka kummallisia tahansa... Ja jos tuo äskeinen linkki Vantaan Vihreiden sivuille lakkaa jossain vaiheessa toimimasta, sama tuulen kaatamia puita koskea teksti löytyy sitten tästä linkistä.

Etelä-Savon Energia siis takaa, että kaikki se sähkö, millä nämäkin kotisivut on tehty, on tuotettu ympäristöystävällisesti puupohjaisia polttoaineita käyttäen, 100%:sti kotimaista alkuperää olevilla polttoaineilla,jotka on kerätty noin 80 kilometrin säteellä Mikkelistä. Ekoteko-kunniakirja, sähkön hinnat yms. tässä linkissä.

 

 

 

 

 

 Takaisin pääsivulle - Back to the main page