Takaisin pääsivulle - Back to the main page

Havukoski
(teksti ja kuvat: Mika Rautio)


Siirry "Google/maps" -sivuille

Yleistä Havukoskesta

Havukoski ja Koivukylä sijaitsevat pääradan varressa Itä-Vantaalla viitisen kilometriä Tikkurilasta pohjoiseen ja Korsosta noin 5 km etelään. Virallisesti Koivukylä sijaitsee radan länsipuolella, mutta Koivukylän aseman nimestä ja ehkäpä muistakin syistä johtuen yleisesti puhutaan Koivukylästä myös radan itäpuolella olevasta alueesta, joka viralliselta nimeltään kuitenkin Havukosken kaupunginosa nro 74. Vuonna 2006 Havukoskella asui 7752 asukasta. Havukosken väestö on ikääntyy ja on vähentynyt viime vuosina, josta syystä mm. Rautkallion koulu lakkautettiin vuonna 2005.

Havukosken / Koivukylän historiaa

Koivukylä sai nimensä koivumetsän mukaan, jonka tienoille asutus aluksi syntyi. Nyt tämä alue on alueen ihmisten puhekielessä "Vanha Koivukylä". Päärata on alusta asti vaikuttanut alueen kehitykseen, ja 60-70 lukujen muuttoliikkeen ansiosta kaunpunginosa on ollut jatkuvassa ja nopeassa kasvussa. 1972 ja 1973 radan itäpuolelle aloitettiin rakentamaan Havukosken keskusta, jonka tunnusmerkkinä ovat mm. korkeat tornitalot. Niiden katolta avautuu huikeat näkymät! Ohratie ja sen halkomat peltoaukeat, Tikkurilan maamerkit ja Kulomäen täyttömäki näkyvät kaikki hyvin. Jos tornitalojen katolta katsoo länteen, voi nähdä Finnairin pääkonttorin, ja lentokoneiden laskeutumiset ja nousut kentältä.

Tornitalojen katolle on asukkailla pääsy vain As Oy Kytötie 29:ssä ja As Oy Rautkalliontie 5:ssä, jotka ovat samoilla piirustuksilla rakennettuja sisartaloja. Molempien tornitalojen katolla on mattojen tamppaustelineet. Jos tuntee jonkun näistä taloista, voi päästä vieraana käymään katolla, mutta muuten näihin "yksityisiin tiloihin" pääsystä pitää sopia taloyhtiön kanssa. Näköalat joka tapauksessa ovat todella upeat - myös kaikista niistä asunnoista jotka sijaitsevat tornitalojen ylimmissä kerroksissa.

Lentomelua ei alueella kuule, paitsi ehkä 2-3 kertaa viikossa jonkun satunnaisen ylilennon johdosta. Havukoski sijaitsee noin 45-asteen kulmassa kiitoratoihin nähden, ja on siten sopivasti lentokentän kiitoratojen kainalossa, jolloin ylilentoja ei juurikaan tule.

Havukosken palvelutarjontaa

Havukosken keskustassa on ostoskeskus, jossa ns. "vanhalla ostarilla" toimii mm. Koivukylän kirjasto, kiinteistövälitysliike Antti Saarivirta Oy, isännöintipalvelu Koivu Oy, R-kioski, Koivukylän posti, Koivukylän suutari, pizzerioita, olutkuppiloita yms. liikkeitä. Naapuritontilla on Lidl ja sen yhteydessä videovuokraamo Makuuni, p. 09-274 1050.

Saman parkkipaikan toisessa päässä Virpikuja 5:ssä mm. autokoulu Sola Driving, Itä-Uudenmaan hela- ja lukkopalvelu Oy, kiinteistöhuolto Vantaan kiinteistöpalvelu, (jonka yhteydessä samoissa tiloissa myös Vantaan siivouspalvelu), kampaamo Kaarina Karhu, pyöräliike Kari´s bike (p. 09-8713112) ja ompelimo Koivunlehti. Edempänä Virpikuja 3:ssa mm. Itä-Vantaan TV-huolto Oy.

As Oy Virpikuja 5 on lisäksi vuokrannut taloyhtiön kerhohuoneiston rakennusliike PKR Rakentajat Oy:lle,joka tekee isoja ja vähän pienempiäkin korjauksia, peruskorjauksia ja talonrakennustöitä.

Kytötie 29:ssä toimii autokoulu Vauhti Oy, pizzeria ja kaksi kampaamoa. Yksityisiä hammaslääkäriasemia on alueella 2 kpl, Rasinkatu 14:ssä hammaslääkäri Rolf Saarinen ja Rautkalliontie 10:ssä sijaitseva Koivukylän hammaslääkäripalvelu Oy.

Hakokuja 1:ssä toimii päiväkodin entisissä tiloissa, ostarin parkkipaikan puolella pitopalvelu Peten Pitoässät. Peijaksentien puolella Kytötie 1:ssä toimii auktorisoitu tili- ja veroasiaintoimisto P.Tarhonen Oy. Tilitoimiston naapurina toimii Hakokuja 1:ssä Fysioterapia Vaivaton. Aivan Kytötien lopussa, Peijaksen tien risteyksessä (autolla käynti Rekolan puolelta) toimii urheiluhierontaa, vyöhyketerapiaa yms. tarjoava Hanabölen hoitola / Ulla Saarela. Lähellä Havukosken valintataloa toimivat R-kioski, kukkakauppa ja kehystämö Taide ja Kehyspaja Alanko.

Lisäksi kokonaan ilman erillistä toimitilaa Havukoskella toimivat ns. "yhden miehen yritykset" Sisustusurakointi Lepistö Oy (Jukka Lepistö) Rautkalliontie 5:ssä ja Virpikuja 5:ssä T:mi Jorma Nurmi. Isännöitsjän ominaisuudessa voin ja uskallan suositella kumpaakin mm. kylpyhuoneremontteihin, molemmilla yrittäjillä vesieristäjän sertifikaatit, vesieristykset (ainakin ne mitä olen isännöitsijänä itse käynyt valvomassa ja tarkastamassa) on tehty hyvin, ja lopputulos - jonka kylpyhuoneen käyttäjä näkee, on ollut siisti.

Rakentamiseen liittyen Rekolassa sijaitsee täyden palvelun putkiliike LVI-Trio Oy, jonka yhteydessä toimii Itä-Vantaan Saneeraus. "Yhden miehen yritys" ilman erillistä toimitilaa Rekolassa on myös puuseppä Mikko Hietikon Innoitus Oy, joka tarjoaa laadukkaita timpurin palveluita. Mikko Hietikolla on myös vesieristäjän sertifikaatti, joten kylpyhuone- ja saunaremontit käyvät häneltäkin, ja käden jälki on erittäin taidokasta.

(En sitten saa näistä muutamien yksin yrittäjien mainostamisesta mitään provikkaa, mutta kun kerran omasta ja isännöitsijän näkövinkkelistäni tietyt ammattimiehet ja yrittäjät tekevät työnsä taitavasti ja hyvin, ja lopputulos on ollut hyvä, niin mielelläni kerron havainnoistani myös muillekin, kun nämä yrittäjät tässä Koivukylän palvelualueella kuitenkin asuvat, jolloin on koko kylän etu, että täältä saa laadukkaita ja kohtuuhintaisia eri alan palveluita ihan omasta takaa, eikä tarvitse niitä kauempaa hakea... Jos huomaat jonkun yrityksen puuttuvan listaltani, tai haluat että oman yrityksesi linkki lisätään näille sivuille - ole hyvä ja ota yhteys Mika Rautioon.)

Tulevaisuudessa saamme vielä radan toiselle puolelle Asolaan uuden, Citymarket vetoisen ostoskeskuksen, jonka rakentaminen on aloitettu kesällä 2008. Uuden ostoskeskuksen naapurissa myös S-market, jonka yhteydessä toimivat Koivukylän apteekki ja kukkakauppa. Alueen taloyhtiöiden vuokralaisina ympäri Havukoskea ja Koivukylää on myös lukuisia muita "kivijalka" -liikkeitä, partureita, pizzerioita yms. liikkeitä. Koivukylässä osoitteessa Paatsamapolku 2 myös alueemme yksi suurimpia kiinteistöpalveluyrityksistä Marco Oy / Jouko Määttänen (p. 0400-442664), joka yhdessä Vantaan Kiinteistöpalvelun ja Koivun kiinteistöpalvelun kanssa huolehtii useimpien Havukosken taloyhtiöiden kiinteistön hoidosta.

Kaupallisen ja ei-kaupallisen palvelun rajamaille (?) kai sijoittuu nettikahvila Kafnetti. Koivukylän Kafnetti on aikuisten "kohtauspaikka", jossa tietokoneiden käyttö on ilmaista. Kafnetti on perustettu 2002 ja sitä ylläpitää Vantaan Kaupungin Verkkotoimitus/Eevali Kontio, ja kahvion puolella yhteistyökumppanina toimii Koivukylän Työttömät ry, jonka loihtimasta lounaasta voi nauttia arkisin klo 11-12 hintaan 3,60€.

Kaupallisten palveluiden lisäksi pitää mainita Peijaksen sairaala (lisärakennus valmistui syksyllä 2007), joka sijaitsee Havukoskelta noin kilometrin päässä. Lisäksi Havukoskella on lukuisia päiväkoteja, peruskouluja sekä Vantaan ammatillinen oppilaitos VARIA, aivan Koivukylän kupeessa.

Myös erilaisten yhdistysten toiminta on Havukoski / Koivukylä alueella varsin vilkasta. Listaa alueen yhdistyksistä ja yrityksistä, klikkaa Nettilan "palvelut" -sivuja

Havukosken upeat ulkoilumahdollisuudet

Vantaalla on 2 yleistä uimarantaa. Hiekkarannoista toinen on Havukoskella, Keravan joen rantatörmällä, ja toinen on 1,5 kilometrin päässä Kuusijärvellä, joka on Vantaan ainoa järvi. Talvisin (ja miksei myös kesäisinkin) voi uida 6 kilometrin päässä Tikkurilan uimahallissa, ja talvella voi liittyä myös avantouimareiden sankkaan joukkoon Kuusijärvellä (talvisia kuvia Kuusijärveltä valokuvagalleriassa 2004).

Talvella voi harrastaa myös mäenlaskua, sillä Havukoskelta noin kilometrin päässä Rekolassa sijaitsee Rekolan täyttömäki (lempinimeltään "Rekolan Ruka"), joka on varsinkin lapsiperheiden suosima paikka aurinkoisina talvipäivinä. Täyttömäellä on yksi rinne pulkkamäkeä varten, ja illan pimetessä rinne on myös valaistu.

Rekolassa toimii myös elokuvateatteri, Rekolan Kino.


Pulkkamäessä...

...Rekolan täyttömäellä.

Hiihtoa voi harrastaa Kuusijärven ympäri tai Kuusijärven jäälle avatuilla hiihtoladuilla. Kesäisin Havukalliolla kulkee pururata, joka sekin talvisin on hiihtäjien käytössä. Valaistulla pururadalla on pituutta noin kilometrin verran. Luistelua puolestaan voi harrastaa vaikkapa Rekolan urheilukentällä.

Kesäisin Havukosken kupeessa, Koivukylän sosiaali- ja terveydenhoitolaitoksen kulmalla on Koivukylän Minigolf rata. Hinta: 5e (6/2007), alueella kaksi 18-reikäistä kenttää, huopa ja eterniitti. Huoparadalla paljolti perusratoja ja muutama vähän omaperäisempi. Hyvää: aurinkoinen sijainti, ratojen siisteys ja kunto. Autolla tullessa käynti terveydenhuolto-oppilaitoksen parkkipaikan kautta. Ja mikäli haluaa oikein oikealle golfradalle, sellainenkin löytyy noin 2 kilometerin päästä, Hiekkaharjusta. Suoraan sinne menee Havukoskelta halki peltojen ja palstaviljelmien ohitse erillinen kevyenliikenteen väylä, jolla on mukava vaikkapa rullaruistella, kävellä tai pyöräillä.

Kesäisin voi myös harrastaa palstaviljelyä, palstoja löytyy entisen "Soliferin hallin" vierestä, sekä etelä-Päiväkummun puolelta, Keravanjoen rannalta. Viljelypalstan vuokraamisesta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Havukosken palstaviljelijöihin, Kylli Lappi, puh. 8745684

Kävelyä, sauvakävelyä, hölkkäämistä tai juoksemista varten Havukoskelta lähtee hyvät ulkoilureitit sekä itään Kuusijärvelle, etelään Hiekkaharjuun, länteen Ilolaan sekä pohjoiseen Korson suuntaan. Havukoski on oivallinen asuinpaikka myös koirien ulkoiluttajille, ulkoilureittejä ja koiraparkkeja riittää.

Alle kilometrin päässä Havukoskelta sijaitsee Ester Koskelaisen lähiliikuntapuisto, joka on monipuolinen, kaikenikäisiä käyttäjiä palveleva liikunta- ja ajanvietepaikka. Puistossa on mm. skeittirata, pulkkamäki ja erilaisia voimistelutelineitä. Puisto sijaitsee keskellä Päiväkumpua, Ilosjoenkujan ja Tuulikintien välissä ja se on tarkoitettu Päiväkummun ja sekä sitä ympäröivien alueiden asukkaiden virkistyskäyttöön.

Joskus tulevaisuudessa Havukosken urheilu- ja ulkoilumahdollisuudet tulevat paranemaan todella suurin harppauksin. Parin kilometrin päähän, Rekolanmäen ja Korson väliselle metsäalueelle on suunnitteilla Korso-Koivukylän urheilupuisto "Elmo", jonne on suunniteltu sijoitettavaksi jäähalli, jalkapallohalli, uimahalli sekä palloiluhalli (esim. salibandy ja sulkapallo). Edellä mainittujen hallien kerrosalatarve on noin 20 000 krs-m2. Lisäksi on osoitettu varaukset skeitti- ja golfhalleille. Niiden toteutuessa alueen kokonaiskerrosala olisi noin 35 000 krs-m2. Nämä suunnitelmat eivät kuitenkaan kaupungin taloustilanteesta johtuen vielä aivan vähään aikaan toteutune.

Yhteydet Havukoskelta

Havukoskelta/Koivukylästä pääsee uutta kaupunkirataa pitkin Helsingin keskustaan reilussa 20 minuutissa, vuorovälit ovat ruuhka-aikoina 10 minuutin välein. Asemalle on syöttöliikennettä linja-autoilla, mm. etelä-Päiväkummusta lähtevät vuorot. Eri puolille Vantaata ja Helsinkiä pääsee myös busseilla, esim. linja 732 Helsinkiin, linjat 70, 71, 72 ja 76 Tikkurilaan, 52, 53 ja 54 Myyrmäkeen Länsi-Vantaalle, linjat 53 ja 87 Peijaksen sairaalaan, linjat 71, 72,87 873 ja 874 Korsoon, linja 67 Vantaan lentoasemalle ja linja 87 Mellunmäen metroasemalle.

Lahden Moottoritien liittymään on 2 km, ja Koivukylänväylän jatke Tuusulantielle valmistui syksyllä 2007. Lähiaikoina bussiliikenteeseen on tulossa muutoksia YTV:n uusien linjastosuunnitelmien myötä. Tavoitteena YTV:n suunnitelmissa on houkutella entistä enemmän matkustajia busseista juniin. Kustannussäästöjä muutoksilla ei haeta, eikä saada. Alueen asukkaat ovat voimakkaasti vastustaneet esitettyjä muutoksia mm. jättämällä lukuisia muistutuksia.

Alueellista demokratiaa Havukoskella

Havukosken alueella toimii ja vaikuttaa Koivukylän aluetoimikunta. Aluetoimikuntien johtosäännön mukaan aluetoimikunnat edistävät alueensa asukkaiden hyvinvointia ja alueensa kestävää kehitystä tavoitteenaan viihtyisä ja turvallinen elinympäristö sekä monipuoliset ja omaleimaiset yhdyskunnat.

Aluetoimikunta toimii vuorovaikutuksessa asukkaiden ja yhteisöjen kanssa sekä pyrkii edistämään asukkaiden osallistumismahdollisuuksia alueensa yhdyskuntarakenteen, väestön elinolojen ja palvelujen kehittämiseen.

Aluetoimikunnalla on käytössään myös aluerahaa, jota aluetoimikunta voi myöntää alueellaan tapahtuviin, kaikille asukkaille avoimiin erilaisiin hankkeisiin ja tapahtumiin, ei kuitenkaan esim. jatkuvaluontoisiin yhdistysten toiminta-avustuksiin tai asioihin. Aluerahaa haetaan hakemuksella, jonka voi tulostaa täältä.


Kuvia Havukoskelta, kevät 2008:


Näkymä Kytötien sillalta etelään päin. Ostoskeskus oikealla.


Näkymä Koivutorille.


Näkymä Kytötieltä pohjoiseen. Sininen torni keskellä on As Oy Kytötie 29.


Näkymä Kytötieltä. keskellä As Oy Rautkalliontie 7, tornitalo oikealla on As Oy Rautkalliontie 5.


Näkymä Kytötieltä länteen päin. Vasemmalla As Oy Virpikuja 5:n kiinteistöt ja liikekeskus.


Näkymä Kytötieltä Virpikujan suuntaan.


Näkymä asemalle päin.


Kukkia juna-aseman ja taksiaseman kupeessa.


Näkymä Rautkalliontie 5:n ja 7:n sisäpihalle.


Grillikota. Asukkaiden talkoilla tekemä.


Näkymä Rautkallion päältä leikkipuistoon.


Rautpihan asukastupa (entinen Rautkallion koulu).


Näkymä leikkipaikalta Rautkallionkadulle, keskellä oleva tornitalo Rautkallionkatu 10.


Näkymä Havukalliolle pururadalta.


Toinen näkymä pururadalta.


Kaarisilta Etelä-Päiväkumpuun Peijaksentien varresta.


Havukosken uimaranta. (Vantaan toinen yleinen uimaranta on Kuusijärvellä).


Punainen tupa myllyn rannassa.


Kävelysilta Myllykosken ylitse.


Vanhan myllyn rauniot.


Havukoski kosken alapuolelta.


Keravanjoki halkoo Hanabölen tasaisia peltoaukeita.


Pato Rekolan purossa.


Kuvia Havukoskelta (kesä 2004)


Näkymä Laurantieltä

Peijaksen sairaala tornitalon katolta


Koivukylän minigolfrata

Veneellä Keravanjoella


Myllynrauniot, nyt kunnostettuna

Havukosken partaalla


Keravanjoen kävelysilta.

Havukosken liikenneympyrä. Vantaan ensimmäinen.


Ohratie Tikkurilasta Havukoskelle.

Havukallio, keskellä lenkkipolkua.
Lisätietoa Havukosken kaupunginosasta Nettilan sivuilla, klikkaa alla olevaa suoraa linkkiä:
http://www.nettila.net/fi-FI/havukoski/


Takaisin pääsivulle - Back to the main page